Pientalot

Energiafiksua pientaloa rakentamassa.

Omakoti- tai paritaloissa asuvat ovat yleensä paljon valveutuneempia kiinteistön ylläpidon kustannuksista sekä mahdollisista energiansäästötoimenpiteistä kuin taloyhtiöissä asuvat. Tämä johtuu osin siitä, että pientaloissa asuvat vastaavat kaikesta itse. Asiantuntijapalvelut ovat melko kalliita, vaikka jotkut saattavat maksuttomia käyntejä markkinoidakin. Näin ollen pientaloasukkaat selvittävät itsenäisesti niitä asioita, joita voisi tehdä toisin.

Koska kiinteistön kunnossapito vaatii myös muunkin osalta huomiota kuin pelkästään taloteknisten järjestelmien, voi pientalon omistaja lähteä energiansäästöön mukaan myös pienemmillä toimilla. Pienet energiansäästötoimet tuovat pieniä säästöjä ympäristölle sekä omaan talouteen. Suuremmalla investoinnilla voi vanhemmastakin rakennuksesta saada todella energiatehokkaan rakennuksen. Ole yhteydessä EnergiaHelppiin, niin mietitään yhdessä rakennuksen mahdollisia energiansäästötoimia!

Energiansäästövinkkejä pientaloihin

Suurimmat energiansäästöön liittyvät ratkaisut saavutetaan rakennuksen lisälämmöneristyksellä sekä erilaisilla lämmitysratkaisuilla. Öljy- ja sähkölämmitteiset rakennukset ovat lämmitysmuodoltaan kalleimpia sekä vähiten ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Suoraa sähkölämmitystä on hankala muuttaa vesikiertoiseksi järjestelmäksi ja tämä tulee myös yleensä asukkaalle kalliiksi. Sähkölämmitteisissä rakennuksissa käyttövesi lämpenee sähkönavulla käyttövesivaraajassa. Käyttövettä lämmitetään jatkuvasti, sillä termostaatti ohjaa käyttöveden olevan 58 asteista jo hanan aukaisun jälkeen. Tähän prosessiin menee vuodessa huima määrä sähköä. Lämminvesivaraajiin, joissa on sähkövastukset, on mahdollista tuottaa lämpöä myös aurinkoenergian avulla. Aurinkoenergia yleensä on kannattavaa noin puolet vuoden päivistä. Suurin tuotto tapahtuu alkukeväästä. Mikäli olet kiinnostunut aurinkopaneelien asennuksista ja sen tuomista mahdollisista säästöistä, voit olla yhteydessä asennusliikkeeseen, joka arvioi takaisinmaksuaikaa, käyttömahdollisuuksia, ympäristöä sekä vuotuista tuottopotentiaalia. Suoriin sähkölämmitysjärjestelmiin toimii hyvin tukena myös ilmalämpöpumput, jotka keskimääräisesti pienentävät lämmitysenergiankulutusta n. 15 % vuositasolla.

Öljylämmitteisissä kiinteistöissä on yleensä vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Tähän vaihtoehtoisia ratkaisuita löytyy muun muassa maalämpö- sekä ilma-vesilämpöpumpuista. Myös kaukolämpö voi olla kilpailukykyinen vaihtoehto, mikäli kaukolämpöverkko on lähettyvillä. Kannattaa aina selvittää eri lämmitysvaihtoehtojen hinnat. Kun olet tehnyt päätöksen lämmitysmuodosta myös kilpailutus eri asennusliikkeiden välillä on suotavaa ja siinä saattaa säädä säästettyä merkittävästi rahaa.

Apua tarjoussisältöjen läpikäyntiin voi tarvittaessa pyytää ammattilaisilta. Apua tarjoavat esimerkiksi suunnittelutoimistot sekä myös EnergiaHelppi!

 

Esimerkkejä pientalojen energiansäästötoimista

  • Lämmitystavanmuutos
  • Aurinkopaneelit
  • Lämmityksen säätö
  • LED-valaistuksen suosiminen
  • Hanojen ja sekoittimien uusiminen
  • Lisälämmön eristys

Pientalosivulta löydät tietoa

Energia-avustuksista löydät tietoa

Skip to content