Energiansäästövinkit
asukkaille

Energiansäästöä valinnoilla.

Tiesitkö, että voit säästää energiaa jo hyvin pienillä valinnoilla ja teoilla arjessa? Olemme listanneet tälle sivulle kotitalouden arjen energiansäästövinkkejä. Ota vinkit haltuun ja aloita säästämään energiaa – säästät samalla myös rahaa!

Alla olevasta listasta löydät vinkkejä sinua askarruttaviin aiheisiin. Tutustu myös valtionhallinnon yhteiseen Astetta Alemmas energiansäästökampanjaan. Se tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteessä. 

 

Astetta alemmas energiansäästökampanja

 

Kotitalouden sähkönkulutus

Sähkönkulutuksen säästäminen onnistuu muuttamalla asumis- ja käyttötottumuksia. 

Jotta tiedät oman kulutuksesi ja tunnistat säästömahdollisuutesi, ensimmäinen askel on tarkastella omia kulutustietoja. Helpoiten omat kulutustiedot löytyvät oman sähköyhtiön verkkopalvelusta, joka näyttää kulutuksen tason tunnin tarkkuudella. Sähköyhtiöt tarjoavat nykyään myös mobiilisovelluksia, joista omien kulutustietojen tarkastaminen on nopeaa ja vaivatonta. 

Laitteiden kuluttamaa sähköä voit mitata kulutusmittarilla. Sähkönkulutusmittareita voi lainata esimerkiksi kirjastoista. Myös oman sähkönkulutusmittarin ostaminen on mahdollista. Jos tarvetta ei ole omalle, voit myös vuokrata meiltä mittarin. Hinnaston löydät EnergiaManageri-sivulta – EnergiaManageri taloyhtiöille TAI EnergiaManageri pientaloille

Laitteet, jotka saattavat nostaa sähkönkulutustasi:

  • Lattialämmitys (varaava tai mukavuuslämmitys)
  • Vanhat tai huonosti säädettävät sähköpatterit
  • Halogeeni- ja hehkulamput
  • Vanhat tai rikkoutuneet kodinkoneet ja viihde-elektroniikka
  • Sähkökiuas

Kotitalouden vedenkulutus

Vähennä vedenkulutusta
näillä yksinkertaisilla keinoilla:

  • Valitse suihku ammekylvyn sijaan
  • Vältä veden turhaa juoksutusta
  • Säädä virtaamat sopiviksi: suihkuhana 12 l/min, käsipesuhanassa 6 l/min
  • Korjauta heti vuotava hana tai WC-istuin

Vedenkäyttö jakautuu peseytymiseen, pyykinpesuun, keittiöön sekä WC:n käyttöön. Suurin vedenkulutus löytyy peseytymisestä. Tiesitkö, että suihkun pituuden lyhentämisellä voit säästää paljon rahaa? Esimerkiksi päivittäinen 15 minuutin suihku maksaa noin 450 euroa vuodessa, kun taas 5 minuutin päivittäinen suihku noin 150 euroa vuodessa. 

Myös huomattava osa kotitalouden vedenkulutuksesta kuluu astian- ja pyykinpesukoneisiin. Nykyään markkinoilta löytyy vähän vettä kuluttavia astian- ja pyykinpesukonemalleja. Valitsemalla tällaisen mallin, voit säästää käyttökustannuksissa. Muista tutkia uusien laitteiden energiamerkin tiedot, josta löydät myös vedenkulutustiedot. Toinen säästökeino liittyen koneisiin on koneiden ohjelmien käyttö tarkoituksenmukaisesti. Vältä vajaiden koneellisten pesemistä sekä astioiden esihuuhtelua hanan alla. Valitse pesuohjelma esimerkiksi likaisuuden perusteella. Myös lyhyempi/viileämpi ohjelma voi puhdistaa astiasi tai vaatteesi, jotka ovat vähän likaisia. 

Kotitalouden ilmanvaihto

Kotitaloutesi ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta, voit vaikuttaa hyvän sisäilman laatuun ja energiatehokkuuteen. Ensimmäinen askel on selvittää, minkälainen ilmanvaihtoratkaisu taloudessasi on. 

Vanhoissa kerros- ja pientaloissa on tavallisesti painovoimainen ilmanvaihto. Tällöin on tärkeää huolehtia säännöllisestä tulo- ja poistoilmaventtiilien puhdistuksesta ja mahdollisesta suodatinten pesusta tai vaihdosta. Myös keittiön liesituulettimien suodattimet tulisi puhdistaa useita kertoja vuodessa.

Koneellisia ilmanvaihtojärjestelmiä on kahta tyyppiä: koneellinen poistoilmanvaihto ja koneellinen tulo-poistoilmanvaihto. Kaikki ilmanvaihtokoneet vaativat puhdistusta ja säätämistä, jotta ne toimivat oikein ja energiatehokkaasti. 

Ilmanvaihdon kello-ohjauksella voi ohjelmoida tehostetun ilmanvaihdon ja näin vähentää ilmanvaihtoa silloin, kun kotona ei olla. Tällä ratkaisulla säästetään energiaa. 

Ilmanvaihdon
energiatehokkuuden esteitä:

  • Tarpeettoman suuri teho ilmanvaihtokoneessa
  • Tuloilman liika lämmitys
  • Lämmitysvastus tai lämmöntalteenotto on tarpeettomasti päällä
  • Ilmanvaihtokoneen suodatin on likainen

Kotitalouden valaistus

Energiatehokkaan
valaistusratkaisun yhdistelmä:

  • Valaistus on suunniteltu ja toteutettu huolellisesti
  • Valaisimet ovat energiatehokkaita ja ne soveltuvat asennuskohteeseen
  • Valaistusta ohjataan ja ohjausratkaisut on mietitty kohteeseen soveltuviksi 
  • Käyttäjät on opastettu, huolto-ohjelma laadittu ja sitä noudatetaan

Energiatehokkain ja ympäristöystävällisin vaihtoehto lampuista on ledilamput. Lamppujen elinkaaren aikana suurin ympäristötekijä on käytönaikainen energiakulutus. Energiatehokkaampien lamppujen avulla säästetään energiaa ja vähennetään haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Energiatehokkaimmat lamput ovat A++ luokkaa

Yleisesti valaistuksen energiankulutus riippuu monesta asiasta, kuten lampuista, valaisimista, valaisimien sijoittelusta ja jopa huoneiden seinäpintojen väristä. Ohjelmoitavalla valaistuksenohjausjärjestelmällä, hämärä- ja kellokytkimellä sekä liiketunnistimella voidaan helpottaa valaistuksen käytön helppoutta, tarpeenmukaisuutta sekä energiatehokkuutta. 

Lamput tulee kierrättää oikein ja vastuullisesti. Energiansäästö- ja led-lamput, loisteputket, koristevalot, kirkasvalolamput ja muut valaistustuotteet kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen. Vain halogeenilamput, hehkulamput ja autojen lamput kuuluvat sekajätteeseen.  

 

Kotitalouden viihde- ja elektroniikkalaitteet

Tietokoneiden ja viihde-elektroniikan energiatehokkuus on parantunut, mutta laitteita hankitaan yhä enemmän. Yllättävän energiasyöpön voi aiheuttaa vanha televisio tai pöytätietokone. Tiesitkö, että kannettavat tietokoneet kuluttavat jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä kuin pöytätietokoneet?

Yksi iso valttikortti viihde- ja elektroniikkalaitteiden sähkönkulutuksessa on laitteiden sammuttaminen heti käytön jälkeen. Suomessa säästettäisiin arviolta jopa 1800 sähkölämmitteisen omakotitalon kulutuksen verran energiaa, jos suomalaiset sulkisivat verkkopäätelaitteensa kahdeksaksi tunniksi joka päivä. 

Vinkkilista käyttäjälle:

  • Hanki käyttötarpeisiisi sopivia, mahdollisimman vähän kuluttavia laitteita
  • Sammuta laitteista aina virta, kun et käytä niitä
  • Sulje mobiililaitteista virtaa kuluttavat paikannuspalvelut ja sovellukset, kun et aktiivisesti käytä niitä 
  • Hyödynnä tietokoneen kiinteää verkkoa isojen tietomäärien siirtoon
  • Kierrätä laitteet asianmukaisesti 

Kotitalouden ilmastoinnin säätölaitteet

Säätölaitteita ovat esimerkiksi:

  • Patteriventtiili ja patteritermostaatti
  • Säätökäyrän ohjausautomatiikka
  • Sähköpatterin kiinteä ja erillinen termostaatti
  • Lattialämmitystermostaatti ja sen toimilaite (kiertovesipumppu)

Voit säästää jopa 30-40 % kodin kokonaisenergiankulutuksesta vain säätölaitteisiin ja käyttötapoihin liittyvillä toimilla. Yksi näistä toimista on yksinkertaisesti säätölaitteen uusiminen. Laitteen uusiminen tulee kuvaan, jos se on yli 20 vuotta vanha, se ei toimi tai jos uusi laite parantaisi huomattavasti energiatehokkuutta. 

Kodinohjausjärjestelmällä energiansäästön ohjaus hoituu automaattisesti. Järjestelmien ohjaus perustuu yleensä selkeisiin oletustilanteisiin, kuten kotona, poissa ja poissa pitkään. Näillä tilanneohjauksilla esimerkiksi sähkölämmitys, valaistus ja ilmanvaihto toimivat aina halutulla tavalla. Keskitetyllä ohjausjärjestelmällä kokonaiskulutuksen arvioidaan pienenevän noin 10 % ja lämmityksen energiankulutuksen 20 %. 

Huonetilojen lämpötilapudotus voidaan toteuttaa käyttökytkimestä. Mahdollista on myös pudottaa huonetilojen lämpötilaa etäyhteyden kautta langattomasti hallittavalla ohjauksella. Tämä on mahdollista myös termostaatin avulla, joko paikanpäällä tai etäyhteyden kautta. 

Skip to content