Taloyhtiöt

Energiafiksua taloyhtiötä rakentamassa

Millainen on energiafiksu taloyhtiö? Se on hyvä kysymys. Kaikki ei välttämättä ole kiinni siitä, onko taloyhtiössä kaikki energiaa kuluttavat laitteet tai järjestelmät ajantasaisia. Kysymys voisikin olla niin, että onko yhtiönne tietoisia mahdollisista tehtävillä olevista toimenpiteistä, jotka parantaisivat energiankulutusta?

Taloyhtiöissä energiatehokkuuteen liittyvät ratkaisut ovat kiinteistökohtaisia, joten yleisesti kaikki energiakorjaukset eivät sovellu kaikkiin kiinteistöihin. Tyypillisimmät energiakorjaushankkeet tulevat yleensä rakennuksen kunnossapitojakson mukaisina korjauksina, mikäli niitä tehdään. Esimerkkejä näistä ovat muun muassa linjasaneeraus tai ikkunaremontti.

Olisiko nyt aika selvittää millaisia toimenpiteitä taloyhtiöllenne olisi tarjolla? Tutustu palveluihimme sekä taloyhtiöfoorumin toimintaan Hyvinkäällä.

Energiansäästövinkkejä taloyhtiöön

Taloyhtiöön tehtävät energiansäästötoimenpiteet voidaan jaotella kahteen kategoriaan: asukkaan energiansäästötoimet sekä taloyhtiön energiansäästötoimet.

Asukkaan energiansäästötoimilla tarkoitetaan yksilökohtaista käyttäytymistä energiankulutuksen suhteen. Mikäli vähennät huoneistokohtaista sähkönkulutusta, näkyy tämä suoraan sähkölaskusi suuruudessa. Myös muut osat, kuten käyttöveden kulutus sekä lämmityksen tarve huoneistokohtaisesti, voivat muuttaa pidemmällä aikajuoksulla vastikkeiden tai vuokran alenemista. Kiinnitä huomiota myös laitteiden ja järjestelmien oikeintoimivuuteen. Esimerkiksi taloyhtiön pyörävarastot ja autotallit ovat usein ylilämmitettyjä tiloja, joita ei tarvitse lämmittää 21 asteeseen.

Taloyhtiön energiansäästötoimet tulevat yleensä erilaisina korjauksina, joita taloyhtiö päättää suorittaa kiinteistöön. Kustannustehokkainta on yhdistellä ajankohtaisia urakoita. Mikäli korjauksella vaikutetaan energiankulutukseen ja sille voidaan laskea takaisinmaksuaika, se vaikuttaa heti takaisinmaksuajan pienenemiseen.

Erilaisia energiansäästökorjauksia

Putkiremontti ja julkisivuremontti ovat yhdet isoimmat korjaushankkeet kiinteistön ylläpidonkannalta. Vaikka suuremmissa urakoissa kustannukset nousevat melko huimiksi, suositeltavaa on silti selvittää, mitä muuta samassa yhteydessä voitaisiin tehdä. Putkiremontin tai linjasaneerauksen yhteydessä kannattaa yleensä tiedustella jo suunnitteluvaiheessa lämmitysjärjestelmän nykytilaa.

Mahdolliset lämmitystavanmuutokset, lämmitysjärjestelmän saneeraukset, erilaiset lämmöntalteenottoratkaisut sekä verkoston patteriventtiilien uusimisesta lähtien ovat yleensä putkiremonttiin ja linjasaneeraukseen liitettäviä korjauksia. Yleensä myös remontin yhteydessä hankintahinnat urakoille ovat halvemmat.

Julkisivuremontin osalta kannattaa suunnitteluvaiheessa selvittää nykyisen julkisivurakenteen energiatehokkuus sekä lisäerityksen mahdollisuus ja sen vaikutus rakennuksen lämmitystehontarpeeseen. Kun julkisivu on energiatehokkaampi, rakennus ei tarvitse muuttuneen lämmönjohtavuuden tai parannettujen kylmäsiltojen takia niin paljon lämmitysenergiaa.

Taloyhtiösivulta löydät tietoa

Energia-avustuksista löydät tietoa

Skip to content