Ajankohtaista

Energiansäästöviikolla kilpailtiin energiatietoisuudesta 295 koululaisen voimin

Energiavisailun voittajat vastaanottamassa palkintoja
Energiavisailun voittajat vastaanottamassa palkintoja Hyvinkään kaupungintalolla

Hyvinkään Lämpövoima Oy järjesti hyvinkääläisille 4.–6.-luokkalaisille energiavisailun energiansäästöviikolla 11.-17.10.2021. Visailuun osallistui yhteensä 9 koulua, 18 luokkaa ja 295 koululaista. Visailussa koululaiset hakivat vastauksia energia-aiheisiin kysymyksiin EnergiaHelppi-verkkosivulta.


Palkinnonsaajat on laskettu oikeiden vastausten määrän keskiarvolla. Hyvinkään energiatietoisin koulu on Metsäkaltevan koulu. Hyvinkään energiatietoisin 4. luokka on Hakalantalon koulun 4A-luokka, 5. luokka Vehkojan koulun 5A-luokka ja 6. luokka Metsäkaltevan 6A-luokka. Parhaan kirjoitustehtävän palkinto menee Aseman koulun 6D-luokan Jadelle.

Hyvinkääläiset koululaiset säästävät energiaa fiksuilla keinoilla

Visailun monivalintakysymysten vastauksista näkyi hyvä yleinen energiatietoisuus. Vastauksista painottui erityisesti energiansäästäminen. 295 osallistujasta 271 vastasi kysymykseen ”Miten säästän kotona energiaa” oikean vastauksen, joka oli ”Sammutan sähköä kuluttavat laitteet tai valaistuksen, kun en tarvitse niitä”. Myös kysymykseen ”Mitä energian säästämisellä voi saavuttaa” löytyi 245 oikeaa vastausta, joka oli ”Sillä voi säästää ympäristöä ja rahaa”.

Visailussa oli 9 monivalintakysymyksen lisäksi kirjoitustehtävä, jossa kysyttiin oppilaita kertomaan oma esimerkki energiansäästämisestä. Yleisin vastaus oli, ettei pidä valoja turhaan päällä. Joukosta löytyi paljon muita hyviä vinkkejä, joista muutamasta on nosto alla.

”Sammutat valot ja kaikki laitteet, kun et käytä niitä. Jos lähdet matkalle, niin sammuta kaikki laitteet ja vedä niistä johto irti (paitsi ilmalämpöpumppu / patteri että kodin lämpö pysyy hyvänä)”

”Kannattaa olla suihkussa vaan tarpeen verran ja käyttää sähkölaitteita mahdollisimman vähän ja olla ulkona enemmän ja liikkua tarpeeksi eikä katsoa pelkkää puhelinta taikka telkkaria tai tablettia.”

”Menemällä enemmän kävelemällä kuin autoilla.”

”Voi pyöräillä kouluun tai kävellä.”

”Ennen kävin todella pitkiä suihkuja mutta nykyään en todellakaan niin pitkiä. Nykyään en enää jätä valoja päälle huoneeseeni, en silloin tiennyt mitään energiankulutuksesta tai ilmastonmuutoksesta. Nykyään se on minulle iso asia.”

”En käy pitkissä ja kuumissa suihkuissa. Pesen vain täyden koneen pyykkiä ja tiskiä. En pidä valoja turhaan päällä tai ylimääräisiä johtoja.”

”Kun näen roskia maassa, nostan ne ja vien roskikseen.”

”Myös jos tekee ruokaa niin tekee kaiken kerralla kaikille ihmisille eikä tee jokaiselle ihmiselle ruokaa erikseen, koska siinä menee todella paljon sähköä.”

”Kun pesen käsiäni, huuhtelen ensin käteni ja sammutan hanan siksi aikaa, kun laitan saippuaa käsiin.”

Skip to content